UutisArkisto

Gazpacho - kesän kylmä keitto

Gazpacho - kesän kylmä keitto

Gazpacho - kesän kylmä keitto

Gazpacho on yksi tunnetuimmista espanjalaisista keitoista ellei tunnetuin

Se valmistetaan kypsistä vihanneksista ja nautitaan kylmänä.

Alla on resepti neljälle hengelle. Kaikki ainekset löytyvät lähikaupasta, mutta kehotamme kiinnittämään erityistä huomiota tomaattien kypsyyteen – keitto onnistuu parhaiten erittäin kypsillä tomaateilla.

100 grammaa kuivahkoa vaaleaa leipää liotettuna kylmään veteen 20 minuutiksi.
1 kilo erittäin kypsiä tomaatteja paloiteltuna pieneksi.
1 kypsä punainen paprika ja 1 vihreä paprika. Poista siemenet ja paloittele kuutioiksi.
1 keskikokoinen kurkku kuorittuna ja paloiteltuna.
2 valkosipulin kynttä kuorittuna ja murskattuna
150 ml kylmäpuristettua oliiviöljyä
2 rkl sherryviinietikkaa
Suolaa
Lisukkeet (oman maun mukaan)

1. Sekoita tomaatit, paprikat, kurkku, valkosipuli ja oliiviöljy tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa. Purista liotettu leipä kuivaksi ja lisää palasina seokseen.

2. Sekoita kunnes keitto on tasaista, sen jälkeen lisää suola ja sherryviinietikka ja sekoita kunnolla.

3. Valuta seos toiseen astiaan pienireikäisen siivilä läpi. Laita astia kannella peitettynä jääkaappiin jäähtymään. Odota, että keitto on riittävän kylmää.

4. Tarjoile valitsemiesi lisukkeiden kanssa. Tarkoitukseen sopivat pieniksi paloiteltuna mustat oliivit, paprika, kurkku, kevätsipuli, persilja ja tietenkin ilmakuivattu kinkku.

Alambiquen verkkokaupasta löydät tähän reseptiin sopivat kylmäpuristetun oliiviöljyn, sherryviinietikan ja ilmakuivatun kinkun.

Photo of gazpacho from flickr by tomcensani

UutisArkisto