UutisArkisto

Salmorejo espanjalainen tomaattikeitto

Salmorejo espanjalainen tomaattikeitto

Salmorejo espanjalainen tomaattikeitto

Salmorejo on paksu espanjalainen tomaattikeitto, joka nautitaan kylmänä

Sopii erinomaisesti kesän kuumiin päiviin. Alla oleva resepti on tarkoitettu 8:lle. Tuoreet tarpeet löytyvät varmasti lähikaupasta. Kannattaa kuitenkin varmistaa, että tomaatit ovat todella kypsiä.

5 dl huoneenlämpöistä vettä
1 rkl karkeaa suolaa
100g (5dl tiiviisti) kuivahkoa vaaleaa leipää
10 kypsää tomaattia halkaistuna, siemenet poistettuna ja sitten pilkottuna (n. 1.4 litraa)
1 dl karkeasti pilkottua sipulia
60 ml sherryviinietikkaa
1½ rkl tuoretta sitruunamehua
1 valkosipulinkynsi
3.5 dl pehmää kylmäpuristettua oliiviöljyä (esim. Merula)
3 kovaksikeitettyä munaa, karkeasti pilkottu
1dl ilmakuivattua kinkkua pilkottuna

1. Sekoita vesi ja suola keskikokoisessa astiassa, odota että suola liukenee.
2. Lisää leipä ja anna liota puoli tuntia. Purista leipä tämän jälkeen kuivaksi. Säilytä vesi.
3. Sekoita puolet tomaateista, sipuleista, sherryviinietikasta, sitruunamehusta ja valkosipulista tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa. Koneen käydessä lisää hiljalleen puoli leipää. Jos seos vaikuttaa liian tiheälle sekoitettavaksi, lisää leivän liotukseen käytettyä nestettä ruokalusikka kerrallaan. Sekoita kunnes seos on samettisen pehmeää.
4. Koneen edelleen käydessä lisää hitaasti puolet kylmäpuristetusta oliiviöljystä. Seos muuttaa väriään hivenen oranssiksi.
5. Siirrä seos suureen astiaan ja toista vaiheet 2-4 lopuille tomaateista, sipuleista, sherryviinietikasta, sitruunamehusta, valkosipuleista, leivästä ja öljystä.
6. Peitä valmis keitto ja anna jäähtyä vähintään 2 tuntia, mutta enintään yhden vuorokauden.
7. Jaa pieniin astioihin ja lisää päälle pilkottua kovaksikeitettyä munaa ja ilmakuivattua kinkkua. Lopuksi ripottele päälle kylmäpuristettua oliiviöljyä.

Alambiquen verkkokaupasta löytyy tässä reseptissä mainituista aineksista ainakin sherryviinietikka, Merula (pehmeä kylmäpuristettu oliiviöljy) ja ilmakuivattu kinkku.

Photo from flickr by Bahia_Taberna

UutisArkisto