UutisArkisto

Herkkuja alkukesän juhlahetkiin

Herkkuja alkukesän juhlahetkiin

Herkkuja alkukesän juhlahetkiin

Alkukesällä juhlitaan vappua, koulujen päättymistä, valmistujaisia ja ylioppilaita sekä tietenkin hääpareja. Ja jos ei juhlittavaa, niin ainahan voi lähteä vaikka piknikille vehreään luontoon. Tässä kirjoituksessa ideoita sellaisiksi kesäisen juhlakauden herkuiksi, joita voi helposti napostella cava-lasi kädessä.

Leikkelelautanen
Espanjalaisissa juhlissa lihaisat leikkeleet ovat tärkeässä roolissa. Pieneksi siivutetut ilmakuivatut kinkut ja makkarat ovat herkullisia ja helppoja naposteltavia. Tarjottimelle käyvät muun muassa jamon Iberico (jalka), lomo (sisäfilee), chorizo (paprikalla maustettu ilmakuivattu makkara) ja salchichon (muun muassa pippurilla maustettu makkara). Jos leikkeletarjoilusta haluaa tehdä näyttävää, niin kokonaisen jalan tilaaminen on oiva vaihtoehto.

Siivutetut lihat kannattaa tarjota pienten voileipäkeksien kanssa. Katso täältä Alambiquen lihatuotteiden valikoima.

Merenelävät
Espanjalaiset merenelävät kuuluvat saumattomasti niin juhlien pikkunaposteltaviin kuin baarien tapasannoksiin. Seuraavassa ideoita merellisiksi pureskeltaviksi.
- Anjovista, murskattua (kypsää) tomaattia, oliiviöljyä ja valkosipulia pienen paahtoleipäpalan päällä
- Marinoitua simpukkaa öljyssä keitetyn perunalastun päällä. Lävistä tikulla.
- Marinoitua pikkumustekalaa pienessä salaatinlehtikääreessä tai sellaisenaan cocktail-tikun päässä. Tiputa päälle tilkka sitruunamehua.

Kasviskeitot shottikoossa
Suolaisten ja maustettujen leikkeleiden rinnalla on maistuu myös miedommat maut. Valitsimme espanjalaisesta keittiöstä kaksi kesäjuhliin sopivaa kylmää keittoa: salmorejo (paksu tomaattikeitto) ja gazpacho (kasviskeitto). Molemmat keitot onnistuvat kotikonstein tavallisen ruokakaupan antimista, mutta erityisesti tomaattien kypsyyteen pitää kiinnittää huomiota. Kumpikin keitto tulee valmistaa hyvin kypsistä tomaateista, joita ei aina marketeista löydy. Jotta keittojen nauttiminen onnistuu seisten kuohuviini kädessä, niin annoskooksi sopii parhaiten pieni shottilasi.

Täältä löydät maistuvat reseptit sekä gazpacholle että salmorejolle.

UutisArkisto