UutisArkisto

Paella Valenciana

Paella Valenciana

Paella Valenciana

Paella on alun perin kotoisin Valenciasta ja yksi traditionaalisista resepteistä kulkeekin nimellä paella Valenciana. Tästä on monenlaisia versioita, mutta perinteisesti paella Valencianaan tulee riisiä, broileria, kania, vihreitä litteitä papuja ja isoja valkoisia papuja, tomaattia ja sahramia. Voit myös lisätä liemeen valkosipulia, pimentón paprikajauhetta ja kanafondia, vaikka perinteisen reseptin puolustajat pitäisivätkin tätä luultavasti kerettiläisenä. Koska täällä pohjolassa on vaikea saada esimerkiksi yhtä maukkaita tomaatteja, voi lisämaustaminen olla aiheellista.

Vaikka paella on aineksiltaan aika simppeli ruoka, kaksi asiaa ovat tärkeydessään ylitse muiden, jotta paellasta tulisi paellaa, eikä vain “jotain riisiruokaa”: Oikeanlainen paellariisi, sekä paellapannu. Paella onnistuu parhaiten aidosta paellariisistä: Valenciassa kasvatettu Bomba-lajike on paras mahdollinen paellan valmistukseen, sillä Bomban jyvät eivät hajoa kypsennyksen aikana. Lisäksi riisi turpoaa kolminkertaiseksi kypsennyksen aikana ja imee sisäänsä ruokaan käytetyn liemen herkulliset aromit. Paellassa kuuluu olla hieman ”kärtsännyttä” riisiä (socarrat). Paella pannut ovat laakeita ja matalia ja kun ruoka valmistuksen loppuvaiheessa jätetään kypsymään sekoittamatta, se alkaa hieman kuivua ja tummua reunoilta.

Paella Valenciana (neljälle)

500g paellariisiä (Bomba)
500g broileria (myös broilerin rintafileet käyvät)
500g kania (valmiiksi paloiteltuna)
250g vihreitä papuja (jos saatavilla, niin litteitä vihreitä papuja (judías verdes planas)
250g suuria valkoisia papuja
2 isoa kypsää tomaattia raastettuna
1,5l vettä
extra virgen oliiviöljyä
suolaa
tuoretta rosmariinia
sahramia
tuoretta persiljaa (koristeluun)
(valkosipulia, pimentón paprikajauhetta, kanafondia)

Paloittele kani ja broileri ja paista kuumalla pannulla oliiviöljyssä, kunnes pinta saa väriä. Siirrä lihat paella pannun reunoille ja kaada pannuun raastettu tomaatti ja lisää pavut. Lisää vesi, suola ja sahrami ja anna liemen kiehua keskilämmöllä n. 18-20 minuuttia. Kun liemi on maustunut ja hieman kondensoitunut, lisää riisi. Käännä lämpö täysille 6-8 minuutin ajaksi. Lisää nyt tuoreen rosmariinin oksa ja pienennä lämpöä. Älä enää sekoita aineksia, vaan anna kypsyä vielä miedolla lämmöllä 10-13 minuuttia. Nyt riisi alkaa kuivahtaa pannun reunoilta, jolloin syntyy paellalle tyypillinen socarrat! Ota pannu liedeltä ja anna vetäytyä 10-15 minuuttia ennen tarjoamista. Koristele tuoreella persiljalla ja tarjoile.

UutisArkisto