UutisArkisto

Neljä oliiviöljyn valmistukseen käytettyä oliivilajiketta: Hojiblanca, Arbequina, Picual, Picudo

Kuva: Flickr/USDAgov

Kuva: Flickr/USDAgov

Oliivipuu on hyvin vanha viljelykasvi ja oliivin viljelyn historia ulottuu ainakin 5000 vuoden päähän, Lähi-itään. Sieltä se on levinnyt kaikkialle Välimeren alueelle ja oliivi on hyvin tärkeä maataloustuote Espanjassa. Espanja on tänä päivänä maailman suurin oliiviöljyn tuottajamaa.

Pehmeä, voimakas, kirpeän pistävä vai hedelmäinen? Kuten hyvä viini, oliiviöljy saa makunsa lajikkeesta, maaperästä, ilmastosta ja siitä, miten sitä on käsitelty. Espanja on pinnanmuodoiltaan, kasvistoltaan ja maaperältään hyvin monipuolinen, mistä syystä maassa viljelläänkin yli 260 erilaista oliivilajiketta. Tässä neljä oliiviöljyn valmistukseen käytettävää yleistä lajiketta:

HOJIBLANCA

Nimensä vaaleista lehdistään saava Hojiblanca (hoja=lehti, blanca=valkoinen) on pitkälti Andalusiassa ja varsinkin Sevillan provinssin eteläisillä alueilla viljelty lajike. Sen hedelmät ovat keskimäärin suuria ja sitä käytetään niin sellaisenaan kuin öljynvalmistukseenkin.

Hojiblancasta valmistetuissa öljyissä on keskimääräistä vähemmän tyydyttyneitä rasvahappoja. Aistillisesti ne ovat skaalaltaan varsin kirjavia, mutta yhdistäviä tekijöitä ovat alkumaun makeus, hedelmäinen, yrttinen ja tuore aromaattisuus, kevyt kitkeryys sekä kurkussa tuntuva kevyt pikanttius ja mantelinen jälkimaku.

ARBEQUINA

Arbequina on pieni, kypsänä ruskea, enimmäkseen Kataloniassa viljelty oliivilajike (viljellään Espanjassa myös Aragonissa ja Andalusiassa). Sen hedelmä on hyvin rasvainen ja puun pienen koon vuoksi sitä voidaan viljellä varsin tiheään. Näistä syistä se on kasvattanut suosiotaan yhdeksi maailman viljellyimmäksi oliivilajikkeeksi. Vaikka Arbequinaa myydään syötäväksi sellaisenaan, sen varsin korkean rasvapitoisuuden ansiosta sitä käytetään lähinnä öljyn tuottamiseen. Arbequinasta valmistetut öljyt vaihtelevat luonteeltaan varsin paljon riippuen viljelyalueesta ja vuosikerroista.

Sadonkorjuun alkaessa oliivit ovat hyvin vihreitä ja tämä piirre heijastuu lopputuotteeseen. Keskimäärin Arbequinasta valmistetuttujen öljyjen voidaan sanoa olevan luonteeltaan hedelmäisiä, kevyesti vihreitä ja hieman kitkeriä, pikantteja ja makeita. Tuoksusta voi löytää tuoretta artisokkaa ja omenaa sekä eksoottisia aromeja. Alkuun suussa voi aistia kitkeryyttä ja pikanttiutta, viitteitä tomaatista ja vihreästä ruohosta ja jälkimaussa on mantelia ja makeutta. Kaiken kaikkiaan lajikkeesta valmistetut öljyt ovat hyvin tasapainoisia ja maultaan vihreään taipuvia. Lajikkeesta valmistetut öljyt ovat tuoreita ja nuoria, ja moniin muista lajikkeista valmistettuihin öljyihin verrattuna herkkiä hapettumiselle. Niiden käyttöikä onkin keskimääräistä lyhyempi.

PICUAL

Picual on sekä Espanjan että maailman yleisimmin viljelty oliivilajike. Espanjassa sitä viljellään enimmäkseen Andalusiassa. Picualilla on myös muita tunnettuja nimiä, kuten marteño, nevallido ja lepreño. Sen hedelmät ovat hyvin rasvaisia ja öljy on rasvahapoiltaan ihmiselle terveellinen ja siinä on paljon luontaisia antioksidantteja. Lajikkeesta valmistettu öljy säilyy pitkään ja on ominaisuuksiltaan tasapainoinen sekä kuumuutta hyvin kestävä.

Öljyn gastronomiset ominaisuudet vaihtelevat varsin paljon riippuen onko oliivit viljelty tasangolla vai vuoristossa. Tasangoilla viljellyistä oliiveista valmistetut öljyt ovat ryhdikkäitä, yleensä kitkeriä ja hieman puun makuisia. Vuoristossa viljellyistä oliivesita valmistetut öljyt ovat puolestaan maultaan makeampia freesimpiä ja kevyempiä.

PICUDO

Picudoa viljellään lähinnä Baenassa Cordoban eteläpuolella, myös Jaénissa, Malagassa ja Granadassa. Tälläkin lajikkeella on paljon nimiä. Luquen kaupungissa sitä kutsutaan Pajareroksi (pajaro = lintu), koska kypsän hedelmän makeus houkuttelee linnut maistelmaan tätä oliivia. Picudoa käytetään sellaisenaan ja öljynvalmistukseen. Picudosta valmistettu öljy on arvostettua, tasapainoltaan ja makeudeltaan erinomaista, mauiltaan kevyttä ja usein eksoottisiin hedelmiin, omeniin ja manteliin taipuvaa.

UutisArkisto